
Origen: La Coromina
El nap és una arrel amb fulles de la família de les Crucíferes. Conté vitamines del complexe B1, B2, B3 i B6. i una bona part de vitamina C. De minerals, el més abundant és el potasi, seguit de sodi, i quantitats seguides de calci, fòsfor i ferro. Es abundant amb fibra vegetal.
El nap actúa com alcalinitzant depuratiu de la sang i és diurétic. Es a dir neteja la sang d'àcid úric amb l'orina, substància que es produeix normalment al nostre organisme a partir de les proteínes. Quan hi ha un excés, el àcid úric provoca un estat de intoxicació a tot l'organisme (gota), dipositant-se especialment a les articulacions, produint inflamació i dolor de tipus reumàtic.
Facilita la digestió quan mengem aliments fregits o grassos, ja que afavoreix al seu metabolisme per part del fetge. Podem dons acompañar aquests apats amb un parell de cullerades soperes de nap rallat cru.
Si us acostumeu a menjar-ne una mica en cada apat, podreu notar l'eliminació de mucositats, això és bona senyal de purificació del cos.
Igual que totes les plantes de la família de les Crucíferes, conté substàncies capaces de frenar el funcionament de la tiroides. El seu consum habitual no suposa cap risc per la salut per les persones que tinguin un funcionament normal de la tiroides. Ara bé, es recomana d'evitar el seu consum en casos de hipotiroidisme.
L'arrel es pot consumir crua, ratllada a l'amanida, o cuita acompanyant l'arrós, el llegum, brous, sopa de miso, etc.
LES FULLES DEL NAP son la verdura més rica en calci i tant o més nutritiva que el nap. En el algunes zones, a Galícia per exemple, s'els anomena "grelos". Tenen un sabor agradable i son riques en vitamínes i minerals.
Es poden menjar tant crues a l'amanida, quan siguin tendres, o bé cuinades com els espinacs.