Nyamera (kg)

3,00€

Origen : Mas Titot (Vilamarí-Pla de L'Estany)

La nyàmera, també anomenada pataca, castanya de terra, carxofa de Jerusalem... El seu origen es d'Amèrica Central i del Nord. Fins el segle XVIII aquest tubércle va ser un important aliment i ferratge a Europa, però l'alta concentració d'altres aliments més rentables i rics en almidons va provocar la disminució de forma drástica el seu consum. La nyàmera está constituída en més d' un 50% de inulina. Això vol dir que després de menjar un apat solament amb nyàmera, el nivell de sucre a la sang queda igual que abans, per tant el páncreas no ha de produir insulina per disminuir aquest nivell.

¿Que és la inulina?
Es un polisacàrid i tambe rep el nom de midó alant. Ara bé, la inulina no està formada a partir de moléculas independents de glucosa, sino que consta de moltes molècules de frutosa. Tant sols al final de la llarga cadena, que conté unes 100 molècules, apareix una unitat independent de glucosa.
La inulina no s'absorbeix a l'estómago ni al intestino prim, dons l'organisme humà està mancat de l'enzima de degradació corresponent (inulinasa). En el seu lloc, la inulina es dissocia en bactèries y àcid grassos de cadenes curtes.
Encara que sigui un sucre format per unitats de fructosa, la inulina produeix en el ser humà el mateix efecte que la fibra: no podem digerir aquest tipus de sucre i, per lo tant, no puja el nivelll de sucre a la sang. Per si això no fos suficient la inulina es desintegra al intestino, generant uns àcid grassos molt valuosos.

Preu:3,00€